Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2010 15:00 - Туберкулоза в Монтана
Автор: farmer Категория: Новини   
Прочетен: 2793 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 16.12.2010 16:35


Хората на Йордан Войнов трябва да контролират, а не да играят ролята на джипита
 
image "Ветеринарните лекари не са бели роби, въпреки че тази година три месеца работихме без пари"

"Големите търговски складове карат с „баничарките” забранени лекарства направо във фермите"

”На разклона на с. Калояново са увесили ребра и бутове от прасета, но това е много опасно, защото тези хора нямат документ за задължително изследване на трупното месо за трихинели. НВМС трябва да контролират и пазарите. Фермерите не биха могли да изнесат прасетата на пазара, ако имат договор с ветеринарен лекар. Тези животни са изнесени, защото не са маркирани, и за да виси това месо на ченгел по пътищата, означава че никога не е видяно от лекар, защото ако има марка, няма да може да го изкара без пътен лист.”

Интервю с Д-р Вяра Гришина председател на Комисията по ветеринарна практика и професионална защита в Български ветеринарен съюз.


- Госпожо Гришина, ветеринарните лекари са изправени пред същия проблем, който стоеше пред тях миналата година по същото време - държавата закъснява да си поднови договорите за работа с вас.
- Да, така беше и част от лекарите си върнахме лаптопите на държавата, които ни бяха дадени, за да вършим определена работа. Но като нямаш договор си в същата ситуация както уволнен банкер да дава кредит от името на банката. Това, което ни смущава, е че от 1 януари ни изтичат договорите с държавата и ние питаме кой носи отговорност за здравето на животните, ако избухне не дай си Боже нещо. Кой ще отпуска пътни листове, за да могат животните да се придвижват от едно място на друго, защото от първи януари нито един ветеринарен лекар няма да има право да издаде пътен лист, тъй като нямаме договор с държавата.
А животни се раждат постоянно, има срокове, в които трябва да се маркират, за да върви информационната система и от там и подпомагането на фермерите. Миналата година 70% от колегията беше подлъгана от държавата и продължи да маркира животните, защото фермерите трябваше да си подадат до 28 февруари списъците за Разплащателната агенция. Докторите им направиха документите и работиха до март месец на добра воля с пълната надежда, че държавата ще им плати този труд. Но излиза че от първи до януари до 18 март 2010 г сме работили безплатно, въпреки че три месеца се маркират и чипират животни, но държавата не иска да ги плати, от друга страна фермерите също не искат да платят, защото знаят че това е безплатна услуга за тях, в същото врме ако не им бяха маркирали животните те нямаше да си получат субсидите.

- Преди близо година шефът на НВМС Йордан Войнов казваше че ще командирова неговите хора те да вършат тази работа за по-малко пари.
- Ще ви дам следния пример. Миналия месец беше пусната една заповед на д-р Йордан Войнов до общинските лекари от НВМС до 16 декември да чипират (да сложат чип) на всички еднокопитни в страната. Това се прави, защото го изисква европейски регламент, за да се проследи движението на тези животни. Тази заповед е незаконосъобразна, защото лекарите от НВМС трябва да контролират как се извършва чипирането, а не да го извършват. Те се провалиха тотално, защото РВМС–тата ( Районни ветеринарно медицински служби) нямат ток, нямат интернет, телефони, бензин, карат народа да си носи бели листа, за да им пускат необходимите бланки, защото нямат пари дори за хартия. И кой ще ми каже как тези лекари ще тръгнат да чипират коне и магарета? Общинските лекари казват - добре, ако доведат животните при мен, ще ги чипирам.
Следват още проблеми. Първо като се чипират тези животни, трябва да се вкарат в информационната система, но информационната система не работи за еднокопитни животни. Второ, как този човек ще си докара магарето до общинския лекар да го чипира, при положение, че е в друго населено място и няма право да премести животното без да има чип, също така му трябва и пътен лист, а това не може да стане, защото за да се издаде пътен лист, конят и магарето трябва да имат чип. Това е параграф 22.
В заключение - докато с маркировката се занимават общинските лекари към НВМС маркировката и идентификацията в България ще остане в батак. Ветеринарните лекари от БВС три години се занимават с това нещо и за това време вкараха на 100 процента идентификацията в ред, а от това основно зависят помощите за животновъдите. Защото от НВСМ физически не са в състояние да го правят. Ние сме 1200 души и го правим целодневно. А на НВМС от закона им е вменено да дават удостоверения, да контролират фермите както и практикуващите лекари и аптеки. А това, което иска Войнов е същото като все едно докторите от Здравната каса да правят ваксинация на бебета, защото министерство на здравето няма пари да плати на дижипитата.

- Как стоят нещата с туберкулозата по кравите?
- Тази година до октомври нямахме туберкулин, раздадоха ни го през ноември и за този един месец колегите по 12 часа са работили и се справиха перфектно със задачата, което е доказателство че имаме потенциал и ресурси.

- Означава ли че в България няма вече тубуркулоза?
- Не, не означава има и антракс, има и туберкулоза в Монтана, но се крие, и ако не бяха случаите на антракс по хората никой нямаше да признае, че има антракс по животните.

- Какво може да се направи?
- Ние можем да ограничим щетата, която се нанася на хората на този бизнес. Никога не можем да кажем, че няма да избухне антракс например, но ние можем да реагираме срещу това и ние ветеринарните лекари сме първи, които го правят.

- Опасно ли е млякото, от тези животни?
- Това означава, че ако има самолечение от страна на фермерите, ще има остатъчни продукти от антибиотиците в мляко, месо и яйца. Ние не можем да поемем ангажимент, защото нямаме договор с фермерите. Ако фермерът ни извика-отиваме, ако не – не. Но продължава да е болезнен проблема, че има складове на едро, които карат във фермите с баничакрите лекарства директно във фермата. И никой не знае какво се предлга, защото има включително и нерегламентирани лекарства, както и медикаменти, забранени за употреба в ЕС.

- Тогава?
- Ние го казахме - задължителен договор на фермерите с ветеринарен лекар, но при положение, че фермерите си изберат лекаря. Ние не искаме тази система, която закрепостява фермера към определен лекар и е длъжен да е с него независимо дали докторът е пиян или задиря жена му... Фермерът ще си избира, с кого да работи, но и ще трябва да си плаща, защото няма бизнес, който да изсипва благата свише.

- Да се върнем на антибиотиците, които вие споменахте, че в случаи на самолечение остават в месо, мляко и яйца.
- Бактериите са елементарни създания и това ги прави изключително лесно мутиращи и всяка малка промяна в средата би могла да доведе до мутация, която може да ги направи устойчиви към един или друг антибиотик. И става изключително икономически тежко да се лекува голяма ферма с триста телета и 500 крави например инфекция при положение че се налучква от фермера антибиотика, срещу който се оказва че бактерията вече е резистентна. Ако има лекар ще се направи икономическа обосновка, анализ, антибиотикограма. А обикновено фермерът започва да лекува сам, звъни на един приятел – той му дава един съвет, звъни на друг - получава друг съвет. В един момент животните започват да мрат, фермерът изпада в паника. Вика един циганини, животните биват изклани в рамките на три часа и се приключва.

- Млякото от туберкулозни крави опасно ли е?
- Ако се свари млякото, бактерията се унищожава, но все още е изключтелно опасно да са пазарува мляко от бутилки по тротоарите, защото този човек няма име и лице и никой не може да носи отговорност за това мляко. Изключително опасно е също така в момента да се купите разфасовано свинско на пазара. На разклона на с. Калояново пловдивско са увесили ребра и бутове от прасета, но тези хора нямат документ за задължително изследване на трупното месо за трихинели.
НВМС трябва да контролират и пазарите. Тези фермери не биха могли да изнесат прасетата на пазара, ако имат договор с ветеринарен лекар. Тези животни са изнесени, защото не са маркирани, и за да виси това месо на ченгел по пътищата, означава че никога не е видяно от лекар, защото ако има марка, няма да може да го изкара без пътен лист. А няма пътен лист до главното шосе, има от едно населено място до друго.

- Споменахте за някакъв апокрифен проектозакон срещу ветеринарните лекари?
- Това е някакъв проектозакон, който върви из интернет и е анонимен, но според него искат да ни отрежат ръцете, като премахнат кодекса, който е библията за нашата професия. От това, което е написано излиза, че искат и името на организацията да сменят и да бъде федерация, която да е на принципа на пицата - да включва различни НПО, които са регистрарни по закона за юридческите лица, като колективен член . По този начин искат да смачкат колегите, а те и без това имат сериозен проблем, че са мачкани. Защото ние се появихме, казахме, че ни има и това е страшна за НВМС. Защото ние се опитваме да променим статуквото и излиза според тях, че се опитваме да изземем власт, която им е дадена свише. Досега директорите на РВМС казваха, кой лекар къде ще работи и колегите се оплакваха, че са се давали подкупи на шефовете на РВМС, за да назначми някой до пенсия. Това се промени, защото сега общото събрание на Български лекарски съюз казва - ние сме съгласни тази година доктор еди кой си да работи където иска.

- Какви могат да последствията, ако отнемат права и обезличат вашия съюз?
- Ще дам пример. Създаването на агенцията по храните ще доведе до много трусове и разместване на пластове. Двете структури, които всъщност ще останат стабилни ще е министерство на земеделието и Български ветеринарен съюз, защото ние имаме регистър на всичките си членове, знаем всеки колега къде е и каква практика има. Най- важното е, че ние можем да гарантираме, че в даден момент, ако не дай си Боже избухне някъде нещо, ние можем да се организираме и да отреагираме като организация. И това държавата не ще да го приеме и признае, и тя не просто не иска, тя се страхува. Най-страното в този анонимен проектозакон е, че всява тревоги, страх и несигурност в колегите, и това води на срив на дисциплината, защото пише, че след един месец такава организация не може да има.

- Може би в дъното на нещата е липсата на пари...
- Вижте, не може ветеринарните лекари да бъдат третирани като бели роби, не може да се взема кръвна проба от свиня майка, която тежи 300 кг срещу 0,50 лв. И това с цел да спестят някакви пари рискуват здравето на животните и на обществото и най- вече рискуват бъдещето на ветеринарната професия. Вече на практика няма желаещи студенти да учат ветеринарна медицина, и един от факторите е че няма достатъчно средства. Ние предупредихме министър Мирослав Найденов че накрая българското село ще остане без ветеринарни лекари, защото кой е този млад човек, който ще заведе децата и семействата си в едно село забутано накрай света, в което няма детска градина , има училище на 30 км, а съпругът на тази жена или жената на този мъж, няма никаква алтернатива за развитие.

Интервю на Светлана Трифоновска, farmer.bg
 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: farmer
Категория: Новини
Прочетен: 728034
Постинги: 93
Коментари: 304
Гласове: 152
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930