Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2009 08:55 - 20-ГОДИШЕН ЕКСПЕРИМЕНТ - МЕД ПРОТИВ ГРИП И АНГИНА
Автор: farmer Категория: Новини   
Прочетен: 2196 Коментари: 0 Гласове:
0



20.11.2009 г.  В.М.Фролов, Н.А.Пересадин
  imageНа всички е добре известно, че медът е полезен за здравето и повишава защитните сили на организма. Обаче научният подход изисква строг, понякога многогодишен анализ и достатъчно продължителен период на наблюдение, за да се избегнат прибързани и не рядко съмнителни изводи. Нашият 20-годишен експеримент се отнася за профилактичната ефективност на меда в комбинация със средствата на физиотерапия, което позволи на колектива от сътрудници в продължение на този период да избегне напълно заболяванията от грип, ангини и каквито и да са простудни заболявания. Подобен многогодишен експеримент никога по-рано не е бил провеждан, и затова ние искаме по-подробно да се спрем на условията на неговото провеждане и да дадем разумни съвети на читателите, които ще им помогнат да запазят и да укрепят своето здраве.

Точно преди 20 години професор В.М. Фролов започна да ръководи катедрата по инфекциозни болести и епидемиология на Луганския медицински институт (сега университет). Отначало неговият колектив беше много малък (само 5 човека), и трябваше да се подготвят още не по-малко от 5 преподавателя, за да могат ефективно да се организират занятията със студенти¬те.

Същността на експеримента се състои в това, да се обезпечи профилактика на грипа, ангината и други заболявания от простуден харак¬тер на всички сътрудници на катедрата (в днешно време те са 16). Като основно средство за постигането на тази цел избрахме натурален пчелен мед. Според нашето дълбоко убеждение той идеално потвърждава знаменитите думи на известния лекар от древността Хипократ: „Всяка храна трябва да бъде лекарство, лекарството – храна”. Медът великолепно обединява в себе си тези две качества. Проведени са редица експерименти, в които е установено неговото положително влияние на показателите на имунитета.

В процеса на експеримента всички наши сътрудници 3-4 пъти в течение на работния ден консумираха мед, като пиеха зелен чай с лимон. За да се избегне денатурацията на ферментите, които влизат в състава на меда, той беше поставян върху парченца от лимон, ябълка, сирене или го смесвахме с продукти на основата на изварата (по желание на участниците в експеримента) и пиехме топъл, но не горещ чай. В топлото лятно време, някои сътрудници на катедрата предпочитаха чай, който има стайна температура. В този случай медът го добавяхме в чашка с чай преди неговата консумация и разбърквахме. Във връзка с това, че провеждахме определен научен експеримент, с помощта на специална мери¬телна лъжичка точно дозирахме меда.

При всяко пиене на чай се даваха 10-15 г, т.е. по 40 до 45 г мед в денонощие. Прекъсване в консумацията на мед нямаше. С разширението на катедрата в експеримента се включваха нови сътрудници. През този 20-годишен период 4 човека се пенсионираха, а двама напуснаха и са на друга работа. По такъв начин общата продължителност на експеримента е 20 години за 5 човека, 15 години за 6, 10 години за 8 и от 5 до 10 години - за сътрудника на катедрата. Общо в тази научна работа участваха 26 човека (включително авторите на статията). През цялото време сътрудниците не използваха никакви други профилактични дейности, за да не нарушават чистотата на експеримента. Последните 8 години основните помещения на катедрата са разположени непосредствено в специализирано инфекциозно отделение за хоспитализация на болни с ангини, в което едновременно се намират за лечение от 40 до 60 пациента с вирусно-бактериални или бактерицидни  (стрептококови и стафилококови) поражения на горните дихателни пътища и сливиците. Тъй като това отделение се състои от обикновени помещения (не са отделени), напълно е понятно, че ние се намираме в епицентъра на различни инфекции. По данни на бактерицидното изследване на нашите пациенти, през последните години в тях съществено нарасна броят на техните възбудители, които са устойчиви на съвременните антибиотици.

И какви са резултатите от нашия многогодишен експеримент?

Основният от тях се заклю¬чава в това, че през този период нито един от сътрудниците на катедрата нито веднъж не боледува. Откровено казано, ние не очаквахме толкова блестящи резултати, но независимо от това те са налице. За целия 20-годишен период, постоянно работейки в епицентъра на различни заразни заболявания, в това число по време на крупни избухвания на вирусен хепатит, дизентерия, грип и даже холера, нито един от сътрудниците не се разболя от тях. За изследвания период ние два пъти получавахме грамоти от ръководството на университета за високото ниво на работа по запазване здравето на нашите сътрудници на катедрата.

Какво беше установено в научен план?

При имунологическото изследване е намерено високо ниво на естествена антиинфекциозна резистентност във всички сътрудници без изключения. Когато в нашия колектив попадаше чужд човек и започваше да приема системно мед със зелен чай и лимон, то в течение на 30-40 дни в него съществено се повишаваше бактерицидната активност на кожата (БАК) и серума на кръвта (БАС), до минимум се понижаваше микробната осемененост на кожата, при това на кожата на слизести ципи, на сливиците, напълно отсъстваше патогенната и условно - патогенната микрофлора.

Тези данни показват, че при систематичното приемане на меда съществено се повишават естествените и защитните сили на организма. БАК, БАС и микробната осемененост на кожата - това са интегрални лабораторни показатели, които сумарно отразяват състоянието на естествената антиинфекциозна резистентност. В условията на крупния промишлен регион Донбас, където се провеждаха нашите наблюдения и изследвания, тези показатели по силата на постоянния екологичен пресинг са понижени даже в здравите млади хора: по данни на многогодишните изследвания, 96% от населението тук имат ясно изразени признаци на имунодефицит. Затова твърде обнадеждаващо е, че само 30- 40 дни на системно приемане на мед се оказва достатъчно, да се увеличат имунологичните показатели, и като следствие на това, да се избегнат заболявания от различни заразни болести.

Освен това за толкова продължителен период на наблюдение, ние установихме, че системното приемане 60-80 г мед всеки ден заедно с повишаването на защитните сили на организма забавя процесите на стареене. Така доц. А.Н. Тищенко от първите дни на нашата работа в това направление ежедневно в продължение на 20 години приема по 60-80 г мед. Сега той е на 79 години. Не се оплаква от здравето си, добре се чувства, изглежда много по-млад за възрастта си, много е активен. Той постоянно чете лекции на студентите, провежда практически упражнения, пътува в командировки в областта. По наша молба в момента на написването на статията той премина пълна диспансеризация в областната болница N2. Никакви патологически изменения не бяха забелязани. Така кръвното му налягане 120/70 мм жив. стълб., пулс 62, на електрокардиограмата  - всичко е в нормата. На очен лекар: зрението 1,0 на двете очи. Рентгенът на гръдния кош - без патологии. Ултразвуковото изследване на органите на коремната кухина - без патологии. Показателно е, че даже простатата има нормални размери, което за тази възраст е просто забележително. Общото заключение на специалистите - практически здрав.

Следва да се добави, че за целия 20-годишен период на нашата съвместна работа доц. А.Н. Тищенко не се е разболявал нито веднъж и не е приемал никакви лекарства.

Ние смятаме, че нашият многогодишен експеримент е достатъчно убедителен и свидетелства за високите лечебно-профилактични свойства на натуралния мед. Непосредствено до нас работи персонал на отделение, който не взема участие в експеримента. Болшинството от колегите от това отделение 3-4 пъти и повече в годината се разболяват от грип, бронхит, фарингит и други простудни заболявания. И в това няма нищо удивително, те също постоянно общуват със заразно болни. Разликата е в това, че те не приемат редовно, всеки ден мед, както правим това ние.

Превел от руски: д-р инж. Иван Парашкевов, Плевен


Тагове:   експеримент,   мед,   грип,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: farmer
Категория: Новини
Прочетен: 727971
Постинги: 93
Коментари: 304
Гласове: 152
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930