Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.03.2009 13:47 - Сигнал и доказателства за тежки криминални престъпления
Автор: farmer Категория: Новини   
Прочетен: 1601 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 04.03.2009 14:31


ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ

„НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ"

 

КОПИЕ:

КОМИСАРЯ ПО ПРАВОСЪДИЕ В ЕК

МИНИСТЕРСТВОТО НА ПРАВОСЪДИЕТО

ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА Р БЪЛГАРИЯ

МЕДИИ

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

 

Изпращаме Ви сигнал и доказателства за тежки криминални престъпления осъществени от организираната политическа престъпност и поставените и лица в Държавната агенция по горите /ДАГ/, общински съвети и кметове на община Самоков и община Своге, политическата партия Движение за права и свободи и бизнесменът Христо Ковачки с представляваните от него фирми.  Налице са явно нарушаване на общественият интерес от страна на всички компетентни институции и властващи политически сили при управлението на държавната и общинска собственост в полза на трети лица.

Държавната Агенция по Горите (ДАГ) подпомага реализирането в Рила планина на проекта за ски курорт „Искровете – Говедарци – Мальовоца" , предствян в медиите от г-н  Христо Ковачки като негов проект. Не остава съмнение, че в условията на корупционни практики и в явно нарушение на чл. 87 от Договора за създаване на Европейската общност, през периода 2006-2008 г. ДАГ е приложила незаконосъобразна държавна помощ на група фирми:

1.Разпореждане с държавни имоти посредство процедура на делба на имоти" от държавния горски фонд в земл. на с. Говедарци, общ. Самоков (по реда на Наредба № 49 от 5 ноември 2004 г. за поддържане на картата на възстановената собственост) с цел създаването на нови държавни горски имоти, явно предназначени за изграждането на трасета на ски писти и ски лифтове съгласно неодобрения проект за Общ Устройствен План (ОУП) на ски курорта „Искровете – Говедарци – Мальовоца" (Прил. 2). Новосъздадените имоти са установен на база представените от Агенцията по вписванията разпоредителни сделки (Прил. 1) и сравнение на Картите на възстановената собственост (понастоящем кадастрална карта) от 2005 г. и 2008 г. (Прил. 3 и 4).

2.Разпореждане с държавни имоти чрез реализиране на „заменки" касаещи държавни имоти с площ от над 3000 дка в землището на село Говедарци с частни имоти от района на община Своге, собственост на фирми свързани с Христо Ковачки (Грейд 2004, Агросим, Ел Ем Импекс и др. – Прил. 1). Без търг и при явно незачитане на конкурентите условия на европейския пазар (виж Прил. 5), фирмите свързани с Христо Ковачки получават точно тези имоти по границата на Национален парк Рила, които в неодобрения проект за Общ Устройствен План (ОУП) на ски курорта „Искровете – Говедарци – Мальовоца" (Прил. 2 и 4) са предвидени за изграждането на ски писти, ски лифтове и хотелски комплекси.

Забележка. Заменените гори в Община Своге са от продадените около 70 квадратни километра гори и земи през 2005 - 2006г. Тогава са „продадени"  над 60 хиляди дка първокачествени букови гори за по 150-250 лв на дка., в полза на - „Бета Форест"ЕООД, "Мирта Инженеринг"ЕООД,  „Пийсланд" ЕООД, "Ганчев" ЕООД, „Лендитур"ООД. (Прил. 9).

Последващото препродаване на заграбените в Своге гори от едни обръчи от фирми на други -  трети „добросъвестни" лица в случая на фирмите на Ковачки, цели прекъсване на възможността по съдебен ред да се възстановят заграбените общински гори в Своге.  Чрез тези деяния осъществени преди няколко години от МЗГ, и последвалите ги не по малко престъпни замени, олигарсите са вече собственици на стратегически за България територии – в Искровете - Говедарци, Камчийски пясъци, Боровец и Самоков, вероятно и на други настоящи и потенциални курорти.

В този случай ДАГ няма повод да твърди, че не е знаела какви гори заменя, след като сама е разпоредила делбата на съществуващи и създаването на нови имоти в държавния горски фонд с цел трасирането на ски писти и лифтове и последващото им предоставяне чрез заменки.

Факти:

1.                  Проектът на Курортно Туристическа Локализация (КТЛ) „Искровете – Говедарци – Мальовица" (Прил. 2) се разработва под формата на Общ Устройствен План (ОУП) от смесеното дружество Надар 2006, представлявано от фирмата Ел Ем Импекс на Христо Ковачки и Община Самоков. 

2.                  Фирмите, за които е установено, че са получили държавни гори в обхвата на проекта са Грейд 2004, Агросим и Ел Ем Импекс (Прил. 1 и 6.), които съгласно справка в публичния регистър СИЕЛА са свързани с г-н Христо Ковачки. 

3.                  Чрез замените гореспоменатите фирми са придобили съществуващите писти в к.к. Мальовица и над с. Говедарци, включително под ски-съоръженията на Българския Туристически Съюз (Прил. 4 и 5).

4.                  Замените са извършени при средна цена до 5 лв./кв. м. Средните пазарни цени на имотите в предвидени за застрояване територии в землището на с. Говедарци вървят средно 120 лв./кв.м (справка www.imoti.net, прил. 7 и 8). Това е факт, който сочи осъществяване на чл. 220 (1) от Наказателния кодекс.

 

5.                  Замените са с оценка 5 лв /кв.м. или 5000 лв на дка, а закупените от Община Своге гори за 0,2 лв/кв.м. или за 1/25 от стойността им. Осъществен е чл. 220 (1) от Наказателния кодекс от Община Своге и бившия кмет и настоящ областен управител на област София.

6.                  В нарушение на Европейската директива за Стратегическа Екологична Оценка и Директивите за Натура 2000 (транспонирани съответно в ЗООС и ЗБР), чрез въпросните заменки българската държава в лицето на Държавната Агенция по Горите е съдействала за предварителното осъществяване на ОУП на ски курорта без да е завършена процедурата по Екологична оценка и Оценка за съвместимост с Натура 2000. Предварителното определяне на местоположението на ски инфраструктурата и застроителните ядра лишават от смисъл процедурите по Екологична оценка и Оценка за съвместимост, имащи за основна цел разглеждане на проектни варианти и предотвратяването на проекти, водещи до унищожението на местообитания и видове опазвани в Европейската мрежа Натура 2000.

7.                  Въпреки, че още през 2005 година сезирахме министър председателя Станишев и комисията за борба с корупцията в НС с данни за престъпното заграбване на десетки хиляди дка гори в Своге, както и предполагаемото бъдещо заменяне на тези гори в атрактивни места, виждаме, че г-н премиера и парламентарната комисията, в нарушение на Конституцията с активното си съдействие подпомагат това престъпление /(Прил. 10 и 11). 

Незвисимо от многото публикации в пресата (Прил. 12) и предавания по телевизия „Канал 3” и ТВ Скат, прокуратурата не се самосезира, въпреки че става дума за вреда от над 100 милиона лева само от продажбата на гори в Своге. Не е проведен и одит от Сметна палата в МЗГ. Нещо повече, декември 2008г Бойко Великов от Комисията за борба с корупцията в НС внася съвместно с г-н Калинов / председател на комисията по земеделие и гори в НС/ закон за изменение и допълнение (ЗИД) на закона за горите /Приложение 13/. С това деяние двамата председатели на комисии в НС предлагат на Народното събрание да узакони заграбените стратегически за държавата обекти - вододайните зони на България, Черноморието и  потенциалното им застрояване.        Както ще видите в Приложение 13, ЗИД урежда нова държавна помощ за инвеститорите Цеко Минев, Кирил Асенов, Христо Ковачки, Славейко Стайков, Георги Крумов и другите олигарси поставени лица на БСП, НДСВ и ДПС за изграждането на ски курортите им във Витоша, Пирин, Родопите и Рила.

 

8.                  Голяма част от територията на проектирания ски курорт попада в тази част от защитена зона „Рила" по Директивата за птиците, която бе отхвърлена с Решение 122/02.03.2007 г. от Министерски съвет. Против това неправомерно решение на Министерски съвет Европейската комисия предприе наказателна процедура в началото на юни 2008 година.

 

Настояваме да бъде потърсена наказателна отговорност от всички лица съдействали за заграбване на стратегически за България територии. Разпоредителните сделки с държавни и общински гори и земи счетени за недействителни, незаконните съоръжения и строежи премахнати и засегнатите територии рекултивирани.

Приложения:

1.      Справка в Агенцията по вписванията в гр. Самоков относно разпоредителните сделки („заменки") на имоти от ДГФ в полза на фирми свързани с Хр. Ковачки.

2.      Официални карти на ОУП на КТЛ „Искровете – Говедарци – Мальовица"

3.      4. и 6. Карти на земл. на с. Говедарци със замените

5.      Становище на БТС

7.и 8. Справки от интернет страници за недвижими имоти.

9.   Справка за придобитите гори и земи в Община Своге от обръчите от фирми

10. Сигнал до премиера Станишев за престъпното придобиване на земи и гори от фирми 

11. Сигнал до комисията за борба с корупцията в НС

12. Публикации в пресата за заграбването на горите на Своге.

13. Закон за изменение и допълнение /ЗИД/ на закона за горите с вносители Калинов и Великов и сигнал до институциите от 16 декември 2008 г.


2
8 декември 2008 г.
С уважение: Константин Дичев, Управление Природни Ресурси
Граждани за Рила За да остане природа в България
E-mail kdichev: 0886 966 583@gmail.com
GSM



Тагове:   сигнал,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: farmer
Категория: Новини
Прочетен: 727806
Постинги: 93
Коментари: 304
Гласове: 152
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930