Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.07.2009 18:20 - Да тъпчеш закона и да пречиш на фермерите на инат
Автор: farmer Категория: Новини   
Прочетен: 1571 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
www.farmer.bg 
Защо за двете години земеделските производители у нас загубиха 100 милиона евросубсидии за енергийни култури. Политически инат, или чадър над нечии интереси?!
  imageОчаква се през юли да бъде публикувана нова евродиректива за използването на възобновяеми енергийни източници. До 2020 година 10 на сто от такава енергия трябва да се използва като крайно потребление в транспорта и селското стопанство. Става дума за биодизел и биоетанол.

Северозападна България има голям потенциал да произвежда гориво от биомаса заради благоприятното си разположение и голямото количество обработваеми площи, коментират от Националната асоциация по биогорива в България (НАББ). Според тези коментари в страната ни могат да се произвеждат до 500 хиляди тона горива от биомаса годишно.

В Брусарци има работеща инсталация за производство на биодизел, готов е нов цех за този продукт и в Доктор Йосифово.

Но ключът за настъпването на биогоривото на пазара е във връщането на нулевия акциз за тях, с което се гарантира мястото им на пазара и развитието на сектора. Със сегашния акциз на практика биогоривата стават неконкурентноспособни и интересът към тях е нулев.

Производството на биогорива косвено ще повлияе върху земеделието, защото суровинната база за производството им са култури като рапица, царевица, слънчоглед, захарно цвекло, пшеница.

В някои европейски страни като Германия, Австрия, Швеция и др. вече са надминали 6-процентното смесване на бензина и дизела с биоетанол и биодизел.

В родното законодателство - Закона за възобновяемите и алтернативните  енергийни източници и биогорива, и съпътстващите го наредби, е отбелязано, че до края на 2010 година смесването на стандартните биогорива с биоетанол и биодизел трябва да достигне 5 на сто, но на практика това не се прави. Според НАББ в страната ни има изградени мощности за производство на над 250 000 тона биогорива на годината, но те не работят, заради трудностите, които производителите срещат за реализирането на горивата на пазара.

Това естествено води до нулево потребление на биогорива в страната, което е парадокс, защото те се произвеждаха тук още преди да членуваме в Европейския съюз, който насърчава употребата на биопродукти.

По родните бензиностанции все още не се предлагат горива с биосъстав в бензина и дизела, макар че според специалистите смесването на минералните и биопродуктите нито е сложно, нито е скъпо.

Земеделските производители от страната вече на два пъти за две години изгубиха по 50 милиона евро субсидии от Европейския съюз, които се дават за производство на енергийни култури. Те са изгубени безвъзвратно от българските фермери. Причината - няма работещи предприятия за биогорива в страната. А изискването е суровините да са предназначени за производство на енергийни продукти и биогорива.

Много добрата миналогодишна реколта, включително и от енергийни култури, доведе до трудната им реализация на пазара заради ниските цени. Биогоривата могат да бъдат спасение  за част от земеделската продукция. Според НАББ преработвателите могат да изкупят около 660 000 тона маслодайни култури - слънчоглед и рапица. Но те бяха предупредени от Агенция “Митници”, че дължат акциз върху продуктите си. И се отказаха. А в закона акцизът е нулев. Така държавните институции се подиграха със зърнопроизводителите и унищожават цял отрасъл на икономиката. Редно е вече обновените компетентни органи да потърсят отговорност за нанесените щети на държавата.


Тагове:   царевица,   слънчоглед,


Гласувай:
4



1. ka4ak - Престъпление което е документирано!
18.07.2009 20:41
Лично съм запознат и си беше гавра с производителите,а и умишлено ги спираха от мераци за био дизел и ги насочваха към изграждане на рафинерии,та съвсем да фалират!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: farmer
Категория: Новини
Прочетен: 727817
Постинги: 93
Коментари: 304
Гласове: 152
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930